Krzew agrestu daje zielone lub czerwone owoce, które maja wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Owoce można jeść bezpośrednio z krzewu lub przerobić na domowe przetwory. Agrest jest często wybierany przez ogrodników, gdyż nie wymaga dużo miejsca do sadzenia, jak również nie jest wymagającym krzewem w uprawie. Jak prawidłowo uprawiać agrest?
Uprawa agrestu – na czym polega?
Agrest na pniu to krzew owocowy, który nie wymaga specjalnej wiedzy na temat ogrodnictwa. Jego uprawa nie jest skomplikowana i ogranicza się do podlewania, przycinania i regularnego odchwaszczania. Krzew agrestu wymaga stanowisk nasłonecznionych i ciepłych, ale równie dobrze toleruje półcień, najlepiej z dobrym rozproszeniem światła słonecznego. Ziemia do uprawy powinna być lekko kwasowa. Najlepiej przed posadzeniem wymieszać ją z obornikiem lub kompostem, by podnieść jej właściwości. Agrest może nie przyjąć się na podłożu miękki i podmokłym.
Agrest na pniu najlepiej sadzić jesienią, kiedy nie jest jeszcze zbyt zimno. Pozwoli to dobrze ukorzenić się roślinie i na wiosnę zaowocować. Agrest jest mrozoodporny, więc nie ma obaw, że coś się z nim stanie. Dopuszczalne jest sadzenie wiosną, jednak najlepiej to zrobić wczesną wiosną, na początku marca, kiedy nie zachodzi jeszcze proces wegetacyjny. Sadząc agrest na pniu należy pamiętać o palikach, które będą go podtrzymywały.
O czym jeszcze pamiętać uprawiając agrest?
Drzewka owocowe karłowe mają swoje wymagania dotyczące pielęgnacji. Bardzo ważne jest regularne podcinanie pędów. Najlepiej owocują pędy dwu- i trzyletnie. Starsze, schorowane należy odcinać, by nie zabierały młodym i wegetującym pędom składników odżywczych. Przycinać należy wczesną wiosną, gdy nie zachodzi wegetacja. Agresty dobrze reagują na nawożenie organiczne kompostem i obornikiem. Można je także nawozić nawozami mineralnymi. Warto pamiętać, ze agrest na pniu wymaga palikowania i podwiązywania, zwłaszcza w momencie kiedy krzew jest oblepiony owocami. Warto pamiętać, ze agrest jest dość wrażliwy na choroby i szkodniki. Jeśli zauważymy pierwsze oznaki choroby, wówczas należy od razu spryskać roślinę środkami ochrony roślin.